Kick Out Zwarte Piet (KOZP)

Ontstaan & Eis Kick Out Zwarte Piet (KOZP)

“Kick Out Zwarte Piet eist zichtbare verandering van de racistische figuur zwarte piet. Zolang deze verandering op zich laat wachten, zullen wij de aandacht hiervoor blijven opeisen door middel van vreedzaam protest bij de landelijke Sinterklaasintocht.”

De Zwarte Piet is Racisme-campagne (ZPiR)
Laten we bij het begin beginnen, want zonder de Zwarte Piet is Racisme-campagne geen Kick Out Zwarte Piet. De bewustwordings- en actiecampagne Zwarte Piet is Racisme (ZPiR) werd op 1 juli 2011 geïnitieerd door de medeoprichters van Stichting Nederland Wordt Beter (dichter Jerry Afriyie & kunstenaar Raul Balai) en kunstenaar Quinsy Gario, om zwarte piet-racisme en institutioneel racisme in Nederland aan te kaarten. 

Nederland Wordt Beter (NLWB)
De nationale intocht van 2011 is het moment om aandacht voor de strijd tegen zwarte piet te genereren. Quinsy Gario en Jerry Afriyie vertrekken samen naar Dordrecht met een spandoek en in ‘Zwarte Piet is Racisme’ t-shirts. Tijdens de intocht staan ze in hun t-shirts op een afstandje van de feestvreugde en de reacties die ze van omstanders krijgen zijn tot hun verrassing overwegend positief. Maar veel tijd om in gesprek te gaan is er niet, binnen de kortste keren worden de twee ingesloten door een groep agenten. De agenten vragen hen eerst te vertrekken maar wanneer zij vragen waarom dat moet, worden ze beiden met veel geweld tegen de grond gewerkt, naar het bureau gebracht en ondervraagd. Na de ondervraging worden Gario en Afriyie vrijgelaten en blijkt dat hun arrestatie in de tussentijd veel media-aandacht heeft gegenereerd. Achteraf gezien betekenen de arrestatie en het buitensporige geweld dat de politie heeft gebruikt het begin van de echt publieke aandacht voor de campagne. Vanaf de intocht in Dordrecht heeft vrijwel iedereen een mening over de campagne. De jaren daarna groeit de actiecampagne uit tot Stichting Nederland Wordt Beter (www.nederlandwordtbeter.nl). Naast het protesteren wordt er educatief materiaal ontwikkeld, gastlessen op scholen verzorgt, onderhandelingen en gesprekken gevoerd met gemeenten en online acties gevoerd. De Zwarte Piet is Racisme-campagne markeert het begin van de tweede antiracisme golf in Nederland. Meer info via www.nederlandwordtbeter.nl

Kick Out Zwarte Piet (KOZP)
De Zwarte Piet is Racisme-campagne is een peoples-movement, de campagne inspireert ervaren activisten en activeert anderen om in actie te komen. In 2013 en 2014 wordt samenwerking gezocht met andere organisaties om met nog meer slagkracht ons gezamenlijke doel na te streven, de afschaffing van Zwarte Piet. KOZP wordt in 2014 geïnitieerd door de Zwarte Piet is Racisme-Campagne, Stop Blackface en Zwarte Piet Niet (tot 2016). Deze actiecampagnes houden zich met verschillende activiteiten bezig tegen zwarte piet-racisme, maar in de gezamenlijke strijd tegen zwarte piet heeft KOZP één doel: “KOZP eist zichtbare verandering van de racistische figuur zwarte piet. Zolang deze verandering op zich laat wachten, zullen wij de aandacht hiervoor blijven opeisen door middel van vreedzaam protest bij de landelijke Sinterklaasintocht.” De juridisch en financiële verantwoordelijkheid van Kick Out Zwarte Piet ligt bij stichting Nederland Wordt Beter. 

Stop Blackface
Blackfacing is a manifestation of the history of stereotyping, dehumanizing and oppressing black people. The racist practice is manifested in different ways across different countries in the world. Stop Blackface is an online platform which aims to connect different activists and campaigns who contest the practice as a part of the global struggle against racism and white supremacy. Stop Blackface! The platform is an initiative of New Urban Collective and was set up in 2014 to raise awareness about the Saint Nicolas tradition and its connection to a larger historical and international tradition of Blackfacing. In 2014 the initiators joined forces with members Zwarte Piet is Racism-Campaign and Zwarte Piet Niet and formed the action group Kick Out Zwarte Piet. Together they co-organized nonviolent protests, educational events, debates and more to change the national Blackfacing tradition in the Netherlands.

Website: https://stopblackface.com/
Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCxOLaO7YHbJ1v68uQ6vy8TQ

Volg ons:
Facebook: Zwarte Piet is Racisme
Facebook: Stop Blackface
Twitter: @kozwartepiet
Instagram: @kozwartepiet
E-mail: kozwartepiet@gmail.com