Veelgestelde vragen2020-11-13T19:15:23+01:00

Veel­gestelde vragen

Wat kan ik doen?2020-11-13T18:25:12+01:00

Wij vragen iedereen om samen met ons de straat op te gaan, maar we snappen dat dit om verschillende redenen niet voor iedereen haalbaar is. Echter als je niet met ons de straat op kan, zijn er tal van initiatieven die je zelf kunt ondernemen. We zetten een aantal ideeën op een rij hoe je KOZP en de ‘Zwarte Piet is Racisme-campagne’ kunt ondersteunen:

 • Het allerbelangrijkste: Lees je in over waarom zwarte piet racistisch is via: De Geschiedenis van Sint & Piet.
 • Sluit je aan bij een van de lokale groepen van KOZP. HIER vind je een lijst van de steden en plaatsen. Mocht jouw gemeente niet in het rijtje voorkomen, willen wij jou verzoeken om contact met ons op te nemen, om samen met jou en anderen een lokale groep op te zetten. Samen staan wij sterk en zullen wij niet stoppen, totdat ook jouw gemeente zwartepiet-vrij is.
 • Ondersteun de campagne met jouw skills/beroep. Ben je een tekenaar, vertaler, beveiliger, onderzoeker, onderwijzer, fotograaf, cameraman, communicatie specialist, event organizer, fondsenwerver, social media moderator, ICT’er of heb je een andere (professionele) achtergrond waarmee je een bijdrage denkt te kunnen leveren, neem contact met ons op.
 • Ga in gesprek met familieleden, vrienden en collega’s over de schadelijke impact van zwarte piet. Heb je daar hulp bij nodig? Stuur ons een mailtje en we helpen je graag.
 • Weiger deelname aan een viering waar zwarte piet onderdeel van uitmaakt.
 • Ga met je kinderen naar intochten zonder zwarte piet en houdt ze thuis op 5 december wanneer zwarte piet onderdeel uitmaakt van de viering op school.
 • Boycot en / of dien een klacht in bij bedrijven die zwarte piet nog steeds gebruiken in hun bedrijf of reclame.
 • Gebruik sociale media om je stem te laten horen voor een Sinterklaasviering zonder racisme en schaamte.
 • Zorg voor een zwarte piet-vrije viering bij jouw op werk, sportvereniging, buurtcafé, winkelcentrum, op de school/ crèche / naschoolse opvang (van je kind) etc.
 • Schrijf een brief aan: de politieke partij waarop je hebt gestemd, jouw oude basisschool, jouw burgemeester, het intochtcomité van jouw stad/plaats.
 • Boycot winkels en sponsoren van sinterklaasintochten met zwarte pieten.
 • Like de Facebookpagina’s ‘Zwarte Piet is Racisme’, ‘Stop Blackface’ en onze Instagram account
 • We verwelkomen ALLE inspanningen, ideeën en strategieën die ons zullen helpen ons doel te bereiken en bijdragen aan de strijd tegen anti-zwart racisme. Elke actie die jij onderneemt, klein of groot, willen we graag weten. Informeer ons via kozwartepiet@gmail.com.
 • We verwelkomen ook suggesties, feedback of andere bijdragen.
Wie financiert KOZP?2021-11-05T09:54:27+01:00

Kick Out Zwarte Piet (KOZP) heeft nooit subsidies, geld of andere middelen voor haar activiteiten ontvangen van de Nederlandse overheid. Wij zijn een grassroots actiegroep, binnen de Zwarte Piet is Racisme-campagne, die onafhankelijk en geheel naar eigen inzicht en naar eigen vrijheid handeld. Alle kernleden van KOZP, coördinatoren en vrijwilligers zetten hun tijd en energie onbetaald in voor een racisme vrije samenleving.

De protesten en andere acties worden mogelijk gemaakt door donaties, financiële giften, crowdfunding en heel veel creativiteit. Met de verkregen donaties worden materiaalkosten, advocatenkosten, bijeenkomsten, trainingen, reiskosten en consumpties van vrijwilligers bekostigd.

KOZP verwelkomt financiële giften, zolang deze giften niet gedoneerd worden met als doel de koers (mede) te bepalen. De koers wordt bepaald door de kernleden, in overleg met de lokale coördinatoren.

Demonstreren waar kinderen bij zijn?2020-11-13T18:26:05+01:00

Alle kinderen hebben recht op een omgeving waarin zij niet met racistische stereotype beelden, die hun zelfbeeld aantasten, worden geconfronteerd. Het zijn volwassenen die zwarte piet in stand houden. Onze demonstraties tijdens de Sinterklaasintocht zijn dan ook gericht op de aanwezige volwassenen, de intochtcomités, de gemeenten en de sponsoren van de intocht. Onze demonstraties tijdens de Sinterklaasintocht zorgen ervoor dat het Sinterklaasfeest een feest wordt voor álle Nederlandse kinderen.

Het recht om te demonstreren is een fundamenteel mensenrecht en een recht dat is vastgelegd in de Nederlandse Grondwet. Het meemaken van demonstraties door kinderen is ook van belang voor een gezonde maatschappelijke ontwikkeling. Dit draagt bij aan het ontwikkelen van inzicht in de werking van de democratische samenleving en de rechten die burgers hebben en kunnen uitoefenen. De schade die kinderen oplopen tijdens een intocht met racistische stereotypering van zwarte mensen is vele malen groter dan wanneer kinderen hun grondrechten in de praktijk zien worden uitgeoefend.

Elk excuus en elke beschuldiging dat ‘de kinderen de dupe worden van ons protest’ is misplaatst en bedoeld om Zwarte Piet in stand te houden, zonder rekening te houden met de Nederlandse kinderen en volwassenen die elk jaar bewust gediscrimineerd worden. Kinderen worden de dupe van racisme. Zij worden niet de dupe van mensen die opkomen voor een racismevrije intocht.

Ga naar de bovenkant