Voorbeeldbrieven

VOORBEELDBRIEVEN

Stichting Nederland Wordt Beter heeft verschillende voorbeeldbrieven (templates) opgesteld die je kunt gebruiken om zwarte piet-racisme aan te kaarten binnen verschillende organisaties en instellingen. Je kunt de brief ook aanpassen naar een brief die geschikt is voor jouw situatie en per mail (of per post) versturen.

Verstuur de brief ondertekend per e-mail en bewaar een kopie voor jezelf. Wij ontvangen graag een update en eventueel hoe we je kunnen ondersteunen. Je kunt ons mailen via info@nederlandwordtbeter.nl.

Indien je zwarte piet-racisme mee maakt raden we je aan om een melding te maken bij discriminatie.nl.

AANDACHTSPUNTEN:

Vorm: De brief is geschreven in de IK-vorm. Je kunt dit ook
aanpassen naar de WIJ-vorm. Probeer medestanders te vinden voordat je aan de slag gaat. We raden je aan om namens een groep te schrijven en samen te ondertekenen als dat mogelijk is.

Van wie: Vermeld duidelijk je naam, adres en overige
contactgegevens, zoals jouw telefoonnummer en e-mailadres.

Aan: We richten ons met alle brieven op de hoofdverantwoordelijke van de instelling/organisatie/bedrijf die je aanschrijft. Bijvoorbeeld de (school)directeur van de school/BSO/Crèche, de burgemeester van de stad/gemeente, de CEO/eigenaar van een bedrijf (bijvoorbeeld horeca/winkel). Zorg dat de naam en het adres kloppen.

Onderwerp: Kies zelf een onderwerp of gebruik het voorbeeldonderwerp.

Brief: De inhoud van de brief kun je aanpassen naar de situatie die het betreft. Je kunt bijvoorbeeld een suggesties doen voor een alternatief of verdere onderbouwing en achtergrondinformatie geven.

Afsluiting: Let op dat je aangeeft of de brief van een ouder/persoon of
een groep komt.

Bijlagen (optioneel): Wanneer je bijlagen meestuurt, vermeld dan welke documenten dat
zijn. Bijvoorbeeld fotobewijs.

DOWNLOAD VOORBEELDBRIEF BASISSCHOLEN/CRECHE/BSO
Je kunt deze voorbeeldbrief gebruiken om zwarte piet-racisme op de basisschool/ crèche/BSO aan te kaarten. Zo beschermen we (jonge) kinderen tegen racisme, discriminatie en stereotypering.

DOWNLOAD VOORBEELDBRIEF BURGEMEESTER
Een burgemeester hoort voor een veilige stad/gemeente te zorgen voor alle inwoners. Die verantwoordelijkheid mag nooit verzaakt worden. Het is moeilijk te geloven dat een burgemeester die er voor alle burgers moet zijn en racisme in de openbare ruimte dient te bestrijden, een intocht goedkeurt die veel mensen discrimineert. Kom met ons in actie voor een racisme vrije sinterklaasintocht en verstuur deze brief naar je/de burgemeester.

DOWNLOAD VOORBEELDBRIEF WINKELS
Wanneer het sinterklaasfeest aanbreekt zijn winkels en winkelcentra een van de meest onveilige plekken. Nog op teveel plekken in Nederland hangen de winkels en de winkelcentra vol met zwarte piet-versieringen en artikelen. Word je geconfronteerd met zwarte piet-racisme in een winkel en wil je iets aan doen? Download deze voorbeeldbrief en pas deze aan waar nodig.

DOWNLOAD VOORBEELDBRIEF HORECA
Wanneer je een bezoek brengt aan een hotel, restaurant of café verwacht je een veilige plek waar je niet geconfronteerd wordt met zwarte piet-racisme of andere vormen van stereotypering. Helaas komt dit nog steeds voor op vele plekken in Nederland en daar kunnen we met zijn allen verschil in brengen. Ben je geconfronteerd met zwarte piet versieringen in horeca, download en verstuur dan deze brief.