SELFCARE VOOR DE DEMONSTRATIE

Met goede voorbereiding en een stabiele basis wordt je minder gauw uit je evenwicht gebracht en hebben heftige ervaringen minder impact. Met deze tips kun je je beter voorbereiden op het in actie komen en mogelijke gevolgen die de actie/het protest met zich mee kan brengen.

Praktische tips
– Ben je alleen aan het demonstreren of neem je deel aan een actie alleen? Zorg dat je iemand op afstand hebt die op de hoogte is en je kan helpen of neem contact op met de groep/organisatie van de actie. De persoon op afstand kan bijvoorbeeld helpen met het inlichten van autoriteiten, familie en andere organisaties/medestanders.
– Ga goed voorbereid naar een actie. Zorg voor een buddy met wie je samen de actie/het protest bijwoont.
– Wees goed geïnformeerd. Lees je in met betrekking tot de actie en de organiserende groep/organisatie en heb aandacht voor materiaal/informatie beschikbaar gesteld door de groep/organisatie met betrekking tot de actie.
– Zorg dat je een telefoonnummer en gegevens van een advocaat bij je hebt.
– Als je alleen bent of met een kleine groep, zorg ervoor dat je een optie hebt voor alternatief vervoer om terug te komen (bijvoorbeeld indien het met het OV de terugweg niet veilig is).
– Vertrek na afloop van de actie/het protest nooit alleen maar beweeg in kleine groepen. Indien je wel alleen moet reizen, spreek dan met je buddy af hoe jullie elkaar op de hoogte kunnen stellen als jullie thuis zijn aangekomen en/of jullie onderweg onveilig voelen.
– Zorg dat demomateriaal niet te zichtbaar is terwijl je onderweg bent.

Uitrusting
– Laat je telefoon goed op en neem een powerbank mee.
– Houd (met kleding) rekening met de weersomstandigheden (bijvoorbeeld thermo ondergoed in de winter).
– Neem je ID of paspoort mee voor mogelijke identificatie bij de autoriteiten.

SELFCARE NA DE DEMONSTRATIE

We hopen dat je een effectieve en veilige demonstratie/actie achter de rug hebt en strijdbaar bent geworden om de volgende stappen te zetten. Uit ervaring weten we dat veel (zware) acties emotionele reacties kunnen oproepen en nawerking kunnen hebben. Emotionele reacties op (politie)geweld, repressie of andere heftige ervaringen tijdens acties en protesten zijn heel normaal. Voor veel mensen verdwijnen de heftige reacties die zij ervaren na 4 tot 6 weken. Wees geduldig en geef jezelf de tijd om er doorheen te komen. We hopen dat we met deze tips bij dragen aan de aftercare van demonstranten en actievoerders. De boodschap van dit hoofdstuk is: neem de nazorg voor jezelf en elkaar serieus.

Praktische tips
– Indien je aangesloten bent bij een organisatie/groep, neem dan contact op met de groep/organisatie en mogelijk het ‘support team’ of je buddygroep van de organisatie/groep.
– Doe aangifte in geval van bijvoorbeeld politiegeweld, geweld van tegenstanders of vijandig publiek of discriminatie/racisme. Mocht je geen ervaring hebben in het doen van een aangifte of advocaat paraat hebben vraag dan eerst juridisch advies bij een juridisch loket, Amnesty of benader andere actiegroepen of activisten voor tips.
– Indien er sprake is geweest van bijvoorbeeld intimidatie, discriminatie, racisme, seksisme, moslimhaat etc, neem dan contact op met belangenorganisaties voor een melding, hulp of advies.
– Schrijf je negatieve/gewelddadige ervaringen van de actie/het protest op en deel deze met de groep/organisatie voor eventuele juridische acties. Ook wanneer je slechts getuigen bent geweest is het belangrijk voor de groep/organisatie om zoveel mogelijke getuigenissen te verzamelen om juridisch sterker te staan.

Belangrijk voor herstel
Wij geven een aantal tips die bij kunnen dragen aan herstel. Kijk bij onderstaande tips welke bij jou passen. Je kan terugvallen op dingen waarvan je weet dat ze bij jou helpend zijn, maar ook eens experimenteren met dingen die je normaal gesproken niet of minder doet. Herinner jezelf: een negatieve mentale/fysieke reactie op onrechtvaardigheid is normaal en er is hulp beschikbaar. Dit is een lastige fase maar je komt er doorheen. Heb geduld met jezelf: geestelijke wonden hebben net als lichamelijke tijd nodig om te genezen.

  1. Zorg voor een stabiele basis
    – zoek medische hulp als je die nodig hebt
    – zoek het gezelschap van mensen die je vertrouwt en waar je energie van krijgt
    – familie en vrienden weten vaak niet hoe ze moeten reageren om je te helpen. Vertel ze wat je nodig hebt en wat niet.
    – zorg voor genoeg slaap en beweging, en eet gezond en voldoende
    – routinebezigheden en dagritme helpen echt!
  2. Maak gebruik van de herstellende kracht van de natuur
    – zoek bewust natuurlijke omgevingen op door bijvoorbeeld te gaan wandelen, in een tuin aan de slag te gaan of door contact met (huis)dieren
  3. Neem de tijd voor jezelf
    – bescherm jezelf tegen overprikkeling en zoek rust op als je dat nodig hebt
    – Wees terughoudend met het (opnieuw) bekijken van beelden in de media van de gebeurtenis. Dit kan de heftige reacties versterken.
    – wees geduldig, mild en vriendelijk met jezelf
    – haal hoop en vertrouwen uit een vorm van spiritualiteit die bij jou past
    – reflecteer op je innerlijke motivatie en waarom het voor jou zo belangrijk is om beter te worden
  4. Wees creatief met je verwerkingsproces
    – het helpt om op te schrijven wat je hebt meegemaakt en hoe het met je gaat, maar je kan er ook over schilderen, tekenen, muziek maken, dichten, dansen, beeldhouwen…
  5. Zet je brein aan het werk
    – Ontwijking en ontkenning hebben op de lange termijn schadelijke effecten. Drugs, alcohol, medicatie of jezelf overladen met werk lijken te helpen op het moment maar zijn op de lange termijn niet goed voor je.
    – geef jezelf betekenisvolle (en haalbare) taken: de beste manier om de controle weer terug te krijgen is om gebruik te maken van je probleemoplossend vermogen
    – pak een studie op, doe een cursus of vind een andere manier om iets nieuws te leren